Polska Ekstraklasa

PrimeraDivision, Premiership, Bundesliga, czyli dyskusje o europejskich ligach, grających w nich zespołach i zawodnikach.
ODPOWIEDZ
Globus

Odp: Orange Ekstraklasa

Post autor: Globus »

Omen wiesz jak jest w Legii więc nie pisz jaką to mają "atmosferę" i szanuj kibiców innych drużyn (czytaj Odra Wodzisław). Jeśli chodzi o oprawy to jak je Legia ma robić skoro nie prowadzą dopingu? Przypomnij sobie oprawę Legii w finale PP z Wisłą w Bełchatowie :)
Obrazek

PS. Shady miał chyba na myśli inny "sport" :D
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Shady

Post autor: Shady »

Omen pisze: A czy sportowo też jest tak daleko to nie wiem bo tabela pokazuje zupełnie coś innego...
Rozmawialiśmy o aspektach kibicowskich i chyba nie zrozumiałeś co miałem na myśli pisząc "sportowo".

Kwestie opraw i dopingu na Legii wyjaśnił powyżej po raz kolejny Globus.
Forza_Michal pisze: Ja o wiśle nic nie wspominałem.I dlatego podkreśliłem że podoba mi sie Legia i Widzew bo mają swój styl.Z Lechią jest tak poczęści  bo akurat obecnie jedyna przyśpiewką z zagranicy jest HSV i nic wiecej.Odpowiedni ludzie postanowili że nie dopuszczą  do tego żeby stare pieśni poszły w zapomnienie i zabronili przerabiać youtubowych przyśpiewek.Najlepszy doping to ten który jest spontaniczny.prosty przykład Widzew nowa ich pieśn pod melodie z Flinstonów!!A u Was wygląda jak wszystko było by wyreżyserowane (czyt.skaczecie,odpychacie się,rzucacie szalikami do góry) kompletnie mi się to nie podoba i mam nadzieje że na Lechii mimo doping konkretnie kuleje nie zejdzie na zly tor.Kurcze trzeba nam jakiegoś tematu o dopingu bo trochę rozmywamy ten. :)
Myślę, że nie bardzo możesz oceniać spontaniczność dopingu kibiców z którymi nigdy nie siedziałeś na sektorze. Z perspektywy TV czy nawet stadionu różni ludzie mogą różnie odbierać "zabawę" na trybunach rywali. Z mojej strony mogę Cię jedynie zapewnić, że w dopingu Lecha nie ma żadnej reżyserii. Stare pieśni są również u nas śpiewane i to nie rzadziej niż te nowsze.
Omen

Post autor: Omen »

Dziś czeka nas meczyk mam nadzieje wspaniały liczę na remis(wiadomo dlaczego).Legia niby ma prowadzić po długiej przerwie doping i oby tak się stało bo brakowało tego tej drużynie jak powietrza.Rywalizacja będzie jeszcze wspanialsza niż dotychczas.Moim zdaniem nasza liga będzie jeszcze silniejsza jak powstaną stadiony zmieni się przecież infrastruktura i liczę na to że w końcu jakiś nasz klub zaistnieje w Europie na dłużej.
:szal:
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Post autor: I(1)N(9)T(0)E(8)R »

Jako neutralny kibic tych trzech drużyn moim zdaniem najlepszy doping ma Lech natomiast Wisła narazie troche jednak odstaje z dopingiem, oprawy rownież Lech robi najlepsze ale myśle, że może sie to zmienić jak Legii wybudują stadion:). Jeśli chodzi o rozgrywki ligowe chcialbym żeby ktoś z dwójki Wisla Lech zdobył mistrza bo gra Legii opiera się tylko na Takesure:) i nie jest jakoś specjalnie ładna dla oka
Obrazek
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

Pomimo że jestem Warszawiakiem to wolałbym żeby ani Legia ani Polonia mistrza nie zdobyły bo nie są w stanie pokazać czegokolwiek w Europie a Wisła i Lech, jako jedyne polskie zespoły prezentują przyzwoity poziom w Europie. Zespoły ze stolicy mogą się na prawdę zbłaźnić :roll:
morgothbauglir

Post autor: morgothbauglir »

Będąc szczery trudno typować klub który dzisiaj miałby szansę wojować nawet w Lidze Europejskiej. Legii nigdy nie idzie, Polonia w czołówce od początku wydawała się dziwnym pomysłem (teraz jednak zaczyna z czołówki lecieć), Wisła ma braki kadrowe, a Lech, patrząc na ostatnie mecze w lidze, powinien się cieszyć, że ciągle ma dobrą opinię po meczach grupowych Pucharu Uefa. Polska piłka klubowa przeżywa letarg. Oby nie odbiło się to na reprezentacji
Kupię plakaty Interu, pisać gg 8272525!
Omen

morgothbauglir nie zgodzę się z Tobą że Wisła ma braki kadrowe.Cantoro,Jirsak,Niedzielan ,Beto,Łobodziński,Ćwielong...Każdy może z powodzeniem zastąpić gracza z pierwszej ''11''.Widzieliśmy ostatnio jak było gdy Brożek doznał kontuzji.Tam atutem jest to że tacy piłkarze jak Baszczyński potrafią grać na różnych pozycjach i zastąpić z powodzeniem kolegę.Czy Lech ma mocniejsze zaplecze?Wilk , Cueto...Nie wydaje mi sie.
morgothbauglir

Oczywiście, że Lech nie ma lepszego zaplecza. Ale Beto (jeśli się zobaczy jego grę, zaczyna się lubić Rasiaka), Niedzielan (chyba już lepszy Beto) czy Jirsak (jego to chyba na podwórku szkolnym wypatrzyli) to nie jest zaplecze na podbój Europy. Kibicuję Wiśle, ale staram się patrzeć obiektywnie- w Polsce obroni tytuł, ale w LM nie ma czego szukać. Przynajmniej nie w przyszłym roku.
Omen

Rasiaka to ja bym chciał we Wiśle i piszę to bez napinki:)Strzela gole jak na zawołanie w tej Championschip i byłby na pewno lepszy niż Beto.Jirsak sporo kosztował niby 750 tys Euro więc na podwórku nie mógł grać.Dołączy Garguła może to jakoś będzie wyglądać teraz walka o ligę mistrzów będzie nie co łatwiejsza...Ciekawie by było jak Polski zespół po raz pierwszy zagrałby w LM a tu w grupie...Inter:)
morgothbauglir

Ciekawie by było, gdyby do Polski przyjechał Inter :)

Odnośnie Wisły- bardzo cieszy mnie przyjście Garguły, uzupełni środek pola. Jirsak to według mnie trochę kasa wyrzucona w błoto. W meczu o stawkę kompletnie nie wie, jak powinien zachowywać się ofensywny pomocnik. Czasem mam wrażenie, że na boisku jest zagubiony. Ale na szczęście przychodzi jeden z najlepszych środkowych pomocników w Polsce, więc to nie powinno być problemów. Dużym problemem jest bramka. Pawełek potrafi bronić, ale nigdy nie wiadomo jak zaprezentuje się w danym meczu. Przydałby się zawodnik, na którym bardziej można polegać
Baszczu

Post autor: Baszczu »

morgothbauglir pisze: Jirsak to według mnie trochę kasa wyrzucona w błoto. W meczu o stawkę kompletnie nie wie, jak powinien zachowywać się ofensywny pomocnik.
Na przykład z Tottenhamem?  :|
Omen

Rzeczywiście bramka w Wiśle to problem nie od dziś bo Pawełek dobre interwencje przeplata bardzo słabymi ale ten klub nigdy nie miał dobrych graczy na tej pozycji.Popatrzmy na Legię.Przecież wykreowali Boruca,Fabiana...teraz świetnie radzi sobie Mucha.Nie ma porównania.Marzeniem Wiślaków jest ściągnięcie do Polski...Jerzego Dudka grzejącego ławkę w Realu.Choć to transfer raczej bajeczny warto się zastanowić nad tym.Wydaje się jednak że za Bednarza nic z tego nie wyjdzie.Co do Jirsaka to się zgodzę że zawodzi w końcu wygryzł go...  nominalny lewy obrońca Diaz.
morgothbauglir

Baszczu pisze: Na przykład z Tottenhamem?  :|
No nie powiedziałbym, że wtedy się tak znowu popisał. Na pewno nie na tyle, aby zabulić za niego pareset tysięcy euro.

Dudka to tak bardziej do celów marketingowych, niż na poważnie. Nie mówię, że to słaby bramkarz, ale za długo to on już nie pogra. A poza tym w Realu jest mu całkiem wygodnie i raczej się z tamtąd nie ruszy. Na miejscu pana Bednarza poszukałbym kogoś na krajowym podwórku. I właśnie bramkarz byłby priorytetem na najbliższe okienko. Czas zakasać rękawy i zacząć szukać pożądnego golkipera, którego będą się bać napastnicy przeciwników a nie nasi obrońcy
Dzonyy

Post autor: Dzonyy »

Jirsakowi dałbym trochę czasu , liczę że pokaże że był wart wydanych na niego pięniędzy. Jeśli chodzi o Beto to po tym co dotychczas pokazał jak dla mnie tragedia, drewno jakich mało zupełnie niepotrzebny w Wiśle , co do Pawełka to też uważam że jest zbyt słabym zawodnikiem jak na Wisłę.
Ja nie kradnę scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem...
Jest tylko Inter, dla mnie, jest tylko Inter
Jest tylko Inter dla mnie, dla mnie....
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Myślę, że dobrym rozwiązaniem dla Wisły byłby transfer Sebastiana Przyrowskiego.Bramkarz w miarę doświadczony,o niemałych umiejętnościach, ze świetnym refleksem i w dodatku za przyzwoite pieniądze.

Sprowadzenie Dudka to niewybredny żart polskich brukowców typu "Fakt" lub efekt wciągania białego proszku przez Jacka Bednarza.
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
morgothbauglir

Teraz Wiśle się przydadzą wzmocnienia. Mistrz blisko, praktycznie pewne gry w europejskich pucharach. Zwycięstwo z Legią co prawda nie przekonywujące, ale zawsze 3pkt w Krakowie.

Odnośnie propozycji Mory: Ze wszystkim co napisałeś o Przyrowskim mogę się zgodzić, ale nie z ceną. Nie zapominaj, że o tego bramkarza Tottenham pytał. To obok J.Muchy najlepszy bramkarz ligi. Kilkaset tysięcy kosztować może jak nic
glinek

Post autor: glinek »

Jirsakowi dałbym trochę czasu , liczę że pokaże że był wart wydanych na niego pięniędzy.
Jirsak już w Wiśle trochę czasu jest, przyszedł do nas za przyzwoite pieniądze jak na polską ligę, a narazie nic wielkiego nie pokazał, ale mam nadzieję również, że jeszcze przyjdzie na niego pora, chociaż jak będzie Garguła to już będzie miał wogóle ciężko. Pamiętam jak było o nim głośno gdy strzelił ładną bramkę chyba z Ruchem Chorzów (w zeszłym sezonie w rundzie wiosennej), wtedy zagarał parę dobrych meczy pod rząd i znowu klapa.
Co do pojedynku z Legią to mecz mógł się podobać. Kolejny bardzo dobry mecz Marcelo, jak tak dalej będzie grać to ciężko będzie go utrzymać w zespole na przyszły sezon.
O mistrza walczą tak naprawdę trzy kluby, Wisła ma niby największe szanse, ale w tym sezonie w meczach na wyjeździe nie zachwyca, jedna wygrana z Arką, a są dwa mecze na wyjazdach, które trzeba wygrać, żeby być mistrzem.
FORZA INTER
milano siamo noi, milanista pezzo di merda
milan milan vaffanculo, ma che bello é stare insieme a te
FORZA WISŁA
Jak długo na Wawelu, Zygmunta bije dzwon,
Tak długo nasza Wisła, Zwyciężać będzie wciąż.
Zwycięży orzeł biały, zwycięży polski ród
Zwycięży nasza Wisła, bo to Krakowski klub
Omen

Będziemy mieli bardzo ciężko obronić tytuł bo jak by nie patrzał mamy dwa mecze na wyjeździe teraz z ŁKS i Lechią a Legia i Lech po dwa u siebie.Nie będę mówił jak gramy na wyjeździe...Jirsak zostanie odchodzi Zieńczuk nie sądzę żeby Skorża pozbył się go bo nie wiadomo jak spisze się Garguła przecież wciąż leczy kontuzję.Będę najszczęśliwszym człowiekiem na świecie jak zgarnę dublet w tym sezonie czyli mistrz dla Wisełki i Interu!!!
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

Walka o mistrza będzie trwać do ostatniej kolejki. Jako kibic Lechii jestem oczywiście za tym by Wisełka zdobyła tytuł. No i może Lechia pomoże Wiśle, mimo, że wciąż nie jesteśmy pewni utrzymania. Lechia za to w Poznaniu zagra na 120%. Legia mistrzem nie może być bo znowu się ośmieszy w eliminacjach LM.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Omen

To będzie mecz...Wybieram się do Gdańska na wyjazd tylko mam nadzieję że Lechia już będzie pewniejsza utrzymania...Lechia musi zostać!!
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

Zobacz Omen jaki to wyjątkowy sezon. Po raz pierwszy od nie wiem ilu lat cała nasza trójca jest w Ekstraklasie. Uważam, że Biało-Zieloni się utrzymają bo po wygranej w derbach trójmiasta forma wyraźnie rośnie. Pomysł z zatrudnieniem Tomka Kafarskiego jako pierwszego trenera był świetny. W końcu nikt tak nie zna Lechii jak on.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Omen

Śląsk&Wisełka&Lechia Gdańsk i tak już musi zostać :)Patrząc na wyniki Arki jestem o to spokojny.Górnik też będzie miał ciężko że o Cracovii nie wspomnę.Sezon jest kapitalny emocje w górze tabeli i na dole do samego końca mam nadzieję że skończy się dla nas szczęśliwie!!Zmiana trenera w końcówce sezonu zawsze jest ryzykowna no ale widać że włodarze Lechii dobrze zrobili.
Gaszka
Kontakt:

Post autor: Gaszka »

Walka o utrzymanie będzie równie interesująca jak bój o mistrzostwo.

Terminarze walczących o byt:

Cracovia: Bełchatów, Górnik Z., Lech Poznań
Górnik: Odra, Cracovia, Polonia W.
Arka: Ruch, Bełchatów, Odra
Ruch: Arka, ŁKS, Legia
Lechia:  Lech, Wisła, Piast
Piast: Śląsk, Odra, Lechia

- pogrubione wyjazdy

Jaga z 31 punktami jak dla mnie jest już utrzymana.

Nie daje większych szans Arce i Cracovii. Piast powinien jeszcze z 1-2 punkty ugrać i się utrzymać. O uniknięcie baraży moim zdaniem walczyć będą Górnik, Ruch i Lechia. Górnik na sto procent wygra według mnie z Odrą, Ruch po zmianie trenera powinien ugrać przynajmniej punkt w Arce(jeśli nie ugra to Arka będzie miała jednak szanse na utrzymanie, a Ruch niemalże na bank spadnie). Lechia choć ma trochę przewagi nad spadkiem to ma fatalny terminarz i albo będzie za dwie kolejki w bardzo ciężkiej sytuacji, albo będzie miała wpływ na walkę o majstra i zapewni sobie utrzymanie. Wydaje mi się, że Górnik jest w bardzo korzystnej mimo wszystko sytuacji, z Odrą zwykle nie ma u siebie problemów, z Cracovią musi przynajmniej zremisować, a Polonia w ostatniej kolejce najprawdopodobniej nie będzie już o nic walczyć.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, 00:43 przez Gaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
// >> www.FcInter.pl << //
Minister

Post autor: Minister »

Trzeba też zwrócić uwagę że jeśli mówimy o potencjalnym spadku Lechii,Ruchu czy Piasta to nie dojdzie do tego jeśli zespoły z dołu tabeli nie będą zdobywały punktów!!Ruch,Lechia i Piast moim zdaniem są w bardzo korzystnej sytuacji bo maja jakąś tam przewagę punktową i jeśli drużyny niżej w tabeli nie będą ich zdobywać to nic się nie zmieni.Bo nigdzie nie jest powiedziane że np. Górnik wygra z Odrą czy Ruch nie jest w stanie pokonać Arki.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
SlimShady

Post autor: SlimShady »

Najbardziej mi szkoda mojego Górnika Zabrze, miała być walka o pierwszą 4, a jest odwrotnie, bronimy się przed spadkiem, tyle kasy :(, trzeba pogodzić się z spadkiem bo wątpię, że 3 kolejki przed końce coś się wydarzy że zostaniemy w Extralidze. 
Per me c\\\\\\\'e solo l\\\\\\\'Inter, a me che sono innamorato
dzielik

Post autor: dzielik »

Ciężko powiedzieć kto spadnie, bo właśnie zaczęły się kolejki cudów. Samobóje w ostatniej minucie, pikniki bramkarza na 18 metrze, czerwone kartki za krzywe spojrzenie.
Jednak nawet pomijając te wszystkie czynniki nie mogę się zgodzić z Gaszką co do spadkowiczów. W Górniku w tej chwili jest fatalna atmosfera, zarówno w szatni jak i wśród kibiców (którzy jeszcze nigdy w tym sezonie tak otwarcie jak teraz nie  krytykowali piłkarzy i trenerów). Nie wiem czy oglądasz czasami mecze Górnika, ale to co oni grają na wyjazdach, to jest zupełna masakra. Dlatego jestem przekonany, że z Cracovią wtopią. U siebie idzie im troszkę lepiej w tej rundzie, ale to nie znaczy, że wygrają z Odrą. Jeśli tylko Wieczorek nie odpuści tego meczu z sentymentu (nie wiem w jakiej atmosferze się tam rozstawali) to z Odrą obstawiałbym remis. Z 26 pkt. przed ostatnią kolejką nawet zwycięstwo z niegrającą o nic Polonią W. nic nie da.
Co do reszty, to myślę, że mimo wszystko spadnie Cracovia a o uniknięcia 14 miejsca powalczą Ruch, Lechia i Arka. Tutaj już tak odważnie nie jestem w stanie stwierdzić kto jak z kim zagra i kto się utrzyma. Pewne jest, że wymienione przeze mnie 5 zespołów na pewno do końca będzie miało gorącą sytuację. A jeżeli przypadkiem Piastowi i Jagiellonii przytrafi się seria 3 porażek (a w tym drugim zespole jest to możliwe bo pan Michał Probierz ostatnio tak jakby szykował sobie grunt pod dymisję z Jagi), to i te zespoły mogą jeszcze spaść. Reszta myślę, że jest już utrzymana.

Moja tabela na koniec sezonu:
11 Jagiellonia
12 Arka
13 Lechia
14 Ruch
15 Cracovia
16 Górnik

Polonia B, Odra, Piast i ŁKS walczą o miejsca 7 - 10
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
morgothbauglir

Ja mimo wszystko wierzę w Górnik Zabrze. Zostaną. Jednym punktem, stosunkiem goli- nieważne. Ubogo będzie wyglądała ekstraklasa bez czternastokrotngo mistrza Polski. Spadnie Cracovia i Lechia/Arka
Nen

Post autor: Nen »

Ruch to już od dawna nie może podnieść się z kolan a szkoda.
God protect me
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

Ruch obecną pozycję może zawdzięczać Pietrzakowi... takiego nieudacznika dawno nie było w Ruchu... a w zasadzie ostatnim takim był... Pietrzak, który jak wiadomo nie pierwszy raz zabierał się za drużynę Ruchu. Mieli Radolsky'ego to grali całkiem dobrze, odszedł Radolsky, pozbyli się najlepszego strzelca drużyny - Sobczaka i nagle okazało się, że w Ruchu nie ma kto strzelać goli. Sytuacja kadrowa Ruchu też nie jest dobra, mają dwóch napastników, którzy mają 33 lata, mają, ze tak to określę... skutecznego inaczej Janoszkę, który ojcu raczej nigdy nie dorówna, i 18 i 19 latka w składzie.. i oni mają strzelać gole... genialne. Niestety mojemu Ruchowi wróże 1 ligę w następnym sezonie...
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Gaszka pisze: Cracovia: Bełchatów, Górnik Z., Lech Poznań
Górnik: Odra, Cracovia, Polonia W.
Arka: Ruch, Bełchatów, Odra
Ruch: Arka, ŁKS, Legia
Lechia:  Lech, Wisła, Piast
Piast: Śląsk, Odra, Lechia
Najtrudniejszy terminarz ma wg mnie Lechia.Dwa mecze na wyjazdach,w tym arcytrudny wyjazd na Bułgarską.U siebie tylko mecz z walczącą o mistrza Wisłą.Ciężko zapewne będzie miał Ruch.Również dwa wyjazdy,w tym na Łazienkowską w ostatniej kolejce oraz do gdyni na mecz z walczacą o życie Arką.Osobiście najbardziej szkoda byłoby mi klubów zrzeszą kibiców:Górnika Zabrze, Lechii Gdańsk i Arki.Nie płakałbym za Piastem i Cracovią.
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
ODPOWIEDZ